2ο νηπιαγωγείο Μοιρών

2ο νηπιαγωγείο Μοιρών
Τα παιδιά δε διαφέρουν πολύ από τους χαρταετούς. Είναι φτιαγμένα για να πετάνε!!!

Παρασκευή 1 Μαΐου 2020

Καλώς όρισες Μάη!!!

  "Ένα πράσινο βιβλίο γράφει ο Μάης για παιδιά,
   οι τελείες του είν΄κεράσια και οι λέξεις του κλαδιά.     Και το αγέρι το μοιράζει σε περβόλια και αυλές,
  και οι εικόνες τρεμουλιάζουν στις σελίδες τις χρυσές. Ένα πράσινο βιβλίο άνθη, φύλλα και ευωδιά,   γράφει ο Μάης, ξαναγράφει για παιδιά".
                              Ρένα Καρθαίου

Καλό μήνα με υγεία σε όλο τον κόσμο!!! Μπήκαμε αισίως στο Μάιο, το μήνα των λουλουδιών και τελευταίο "παιδί" της άνοιξης!
Μικροί και μεγάλοι κάνουμε εξόρμηση σε κήπους και αγρούς, τη φετινή χρονιά βέβαια στα όρια του επιτρεπτού λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που βιώνουμε, για να "πιάσουμε το Μάη" και να φτιάξουμε τα παραδοσιακά στεφάνια που θα στολίσουν τις πόρτες μας!!! ΕΔΩ θα βρείτε τα έθιμα της πρωτομαγιάς και ΕΔΩ τα έθιμα της πρωτομαγιάς στην Κρήτη.


  • Μαθαίνουμε μερικές από τις πιο γνωστές παροιμίες για το Μάη, εμπλουτίζοντας τον προφορικό λόγο των παιδιών, μέσα από τη διαδραστική ηχητική παρουσίαση που ακολουθεί...!!!!



  • Η πρωτομαγιά στην τέχνη
ΕΔΩ θα βρείτε ένα flipbook με πίνακες ζωγραφικής με θέμα την πρωτομαγιά! Παρατηρείστε και συζητήστε τους μαζί με τα παιδιά και ζητήστε τους να βρουν ομοιότητες και διαφορές.

  • Κατασκευάστε πρωτομαγιάτικα στεφάνια με απλά υλικά
Χρησιμοποιήστε ανακυκλώσιμα υλικά όπως πάτους πλαστικών μπουκαλιών και παλιά παζλ που δε σας είναι πλέον χρήσιμα.



  • Εργατική πρωτομαγιά
Η πρωτομαγιά εκτός από την πρώτη μέρα του Μάη, είναι και μέρα ορόσημο για τον αγώνα των εργατών και έχει καθιερωθεί από τα περισσότερα κράτη ως επίσημη αργία. Για να αντλήσετε πληροφορίες για την εργατική πρωτομαγιά πατήστε ΕΔΩ.
Τα παιδιά δυσκολεύονται να κατανοήσουν έννοιες όπως δικαιώματα, αγώνας, απεργία. Πατώντας το σύνδεσμο που ακολουθεί θα ανοίξετε ένα flipbook με το πολύ όμορφο ποιήμα  απεργία των λουλουδιών"  σε μορφή εικονόλεξου για να μπορούν τα παιδιά να το "διαβάσουν" και να κατανοήσουν πιο εύκολα τα γεγονότα και τη σημασία της εργατικής πρωτομαγιάς.
Flipbook "Η απεργία των λουλουδιών".

Αφού διαβάσετε το ποίημα συζητήστε με τα παιδιά για την έννοια της απεργίας, πότε την κάνουμε, αν γνωρίζουν κάποιον που έχει κάνει απεργία (σίγουρα θα σας πουν την κυρία τους 😃😂😆), τι πετυχαίνουμε με αυτήν, τι θα γινόταν αν οι άνθρωποι δεν αγωνίζονταν για τα δικαιώματά τους. Μπορείτε να καταγράψετε τις απαντήσεις τους.

Εξίσου βοηθητικό είναι και το e-book "Μια φορά την πρωτομαγιά"
που εξιστορεί με απλά και προσιτά λόγια την ιστορία και το οποίο θα βρείτε ΕΔΩ.
Συμπληρωματικά παρακολουθείστε το παρακάτω βίντεο.




Με αφορμή την ημέρα, απολαύστε μια βόλτα στην εξοχή, φτιάξτε τα πρωτομαγιάτικα στεφάνια σας και περιμένουμε με χαρά τις φωτογραφίες σας!!! Μπορείτε να τις ποστάρετε μόνοι σας στο παρακάτω padlet (ψηφιακός πίνακας ανακοινώσεων) πατώντας το κουμπί + κάτω δεξιά και επιλέγοντας στη συνέχεια το εικονίδιο ⇧.







Made with Padlet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις!!!

Οι προσωπογραφίες μας...!!! Στα πλαίσια της θεματικής ενότητας "Το ανθρώπινο σώμα", δημιουργήσαμε τις δικές μας προσωπογραφίες, τα...