Καθώς η Μεγάλη Εβδομάδα πλησιάζει, ερχόμαστε όλο και πιο κοντά στα πατροπαράδοτα ήθη και έθιμα του Πάσχα.
Πλησιάζει η ώρα που τα σπίτια μας θα γεμίσουν μυρωδιές από τσουρέκια και κουλουράκια και τα καλαθάκια μας θα γεμίσουν κόκκινα αυγά. Το φετινό Πάσχα, θα είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που έχουμε συνηθίσει, για μικρούς και μεγάλους.
Τα παιδιά θα λάβουν τη λαμπάδα και το σοκολατένιο αυγό που με τόση ανυπομονησία περιμένουν απο το νονό χωρίς όμως να μπορούν να τον αγγίξουν, να τον πάρουν μια αγκαλιά και να τον ευχαριστήσουν. Και η λαμπάδα αυτή θα ανάψει στο σπίτι και όχι στην εκκλησία με τη λάμψη του Αγίου Φωτός. Η Κυριακή του Πάσχα θα μας βρει με λιτή αλλά ουσιαστική παρέα, την οικογένειά μας, στη θαλπωρή του σπιτιού μας. Ας κρατήσουμε μόνο τα θετικά από αυτή την ιστορία. Ότι είμαστε και πρέπει να παραμείνουμε υγιείς και ότι έχουμε κοντά μας αυτούς που αγαπάμε. Ας προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε το πνεύμα του Πάσχα ζωντανό όσο μπορούμε, τηρώντας, άλλοι πολύ και άλλοι λίγο, τα πασχαλινά μας έθιμα!!!
Μιλάμε λοιπόν γι'αυτά στα παιδιά και τα εμπλέκουμε σε κάθε δραστηριότητα που θα λάβει χώρα στο σπίτι μας. Τα ελληνικά πασχαλινά έθιμα συνοψίζονται στους παρακάτω πίνακες αναφοράς και αναλυτικές πληροφορίες θα βρείτε ΕΔΩ.
(Πηγή εικόνων taniamanesi-kourou.blogspot.com)
Διαβάστε το e-book που ακολουθεί, το οποίο δημιουργήθηκε αυτό το διάστημα που "μένουμε σπίτι" για να βοηθήσει τα παιδιά να κατανοήσουν γιατί το φετινό Πάσχα θα είναι διαφορετικό και μέσα απο αυτό παρουσιάζονται στα παιδιά όλα τα ελληνικά έθιμα.
"Η γιαγιά πίνοντας το καφεδάκι της, μιλάει στο τηλέφωνο με τα εγγόνια της. Νοσταλγεί το πάσχα των παιδικών της χρονών και αποφασίζει να τους το διηγηθεί".
Ανοίξτε το e-book "Το Πάσχα της γιαγιάς" πατώντας ΕΔΩ.
Έπειτα μπορούμε να παρατηρήσουμε και τις ακόλουθες εικόνες με ήθη και έθιμα άλλων χωρών και να ζητήσουμε από τα παιδιά να εντοπίσουν ομοιότητες και διαφορές.
(Πηγή εικόνων Dreamkindergarten.blogspot.gr)
Στα παλιά τα χρόνια, το Σάββατο του Λαζάρου δηλαδή το Σάββατο πριν την Κυριακή των Βαίων, τα παιδιά γύριζαν τα σπίτια και τραγουδούσαν τα ειδικά κάλαντα, γνωστά ως κάλαντα του Λαζάρου. Τα κάλαντα αυτά εξυμνούσαν την ανάσταση του Λαζάρου, ένα από τα θαύματα του Χριστού που προανήγγειλε τη δική του ανάσταση. Συνήθως, τα τραγουδούσαν κορίτσια διαφόρων ηλικιών που τα αποκαλούσαν "Λαζαρίνες", με αντάλλαγμα κάποιο κέρασμα ή φιλοδώρημα. Ακούστε τα, πατώντας ΕΔΩ.
Την ίδια μέρα, οι νοικοκυρές έφτιαχναν ειδικά, αφράτα ψωμάκια, τα "Λαζαράκια" που είχαν σχήμα σπαργανωμένου ανθρώπου όπως ακριβώς παριστάνεται ο Λάζαρος στις εικόνες. Όσα παιδιά είχε η οικογένεια, τόσα λαζαράκια έπλαθαν και στη θέση των ματιών έβαζαν γαρίφαλο.
Η πραγματοποίηση συνταγών είναι μία καταπληκτική ευκαιρία να εμπλέξετε τα παιδιά σε μαθηματικές δραστηριότητες.
Μετρήστε τα υλικά με κούπες και κουταλάκια και όχι με γραμμάρια καθώς με αυτό τον τρόπο τους είναι πιο εύκολο να κατανοήσουν την έννοια της ποσότητας.
Εάν επιθυμείτε να φτιάξετε τα δικά σας λαζαράκια, μπορείτε να ακολουθήσετε αυτή τη συνταγή που είναι φτιαγμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνεται κατανοητή από τα παιδιά και να μπορούν να τη "διαβάσουν".
"Κατασκευάστε" τη δική σας συνταγή κατ' αυτό τον τρόπο, ζητώντας από τα παιδιά να γράψουν τους αριθμούς, να ζωγραφίσουν τις κούπες και τα κουταλάκια και να κολλήσουν υλικά και άδειες συσκευασίες που χρησιμοποιήσατε.
Εννοείται ότι η συνταγή είναι καθαρά προαιρετική. Παρόλα αυτά, αν και όταν αποφασίσετε να φτιάξετε αυτή ή κάποια άλλη πασχαλινή συνταγή ή να βάψετε τα αυγά σας, περιμένουμε με ανυπομονησία τις φωτογραφίες σας για να θαυμάσουμε τις δημιουργίες σας!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου